Çin’deki büyük tufan efsanesi bilimsel olarak da kanıtlanıyor

Çin tarihinde önemli bir yer tutan Sarı Nehir’in yol açtığı tufanların efsane olmaktan çok gerçeğe yakın olduğu bilimsel araştırmalarla kanıtlandı.

Quinglong Wa yönetimindeki Pekin Üniversitesi arkeologlarının 4 bin yıllık Çin efsanesinin gerçekliğini ölçmek amacıyla gerçekleştirdiği araştırma Science dergisinde yayınlandı.

Çin efsanesine göre, günümüzden yaklaşık 4 bin yıl önce Sarı Nehir’de yıllar süren büyük sel felaketlerini önlemek amacıyla bir kabile tarafından görevlendirilen Da Yu, nehrin sularını kontrol altına almak için uzun yıllar süren bir çalışmayla kanallar inşa etmiş ve bu sayede felaketlerin zararlarını azaltmıştı. Yu’nun başarası sonrasında kabile yaşamından daha büyük bir medeniyete dönüşen Çin’in ilk büyük hanedanı olan Xin Hanedanı’nı kuruyor.

Pekin Üniversitesi’nce yapılan araştırmanın sonuçlarına göre ise, gerçekte de günümüzden yaklaşık 4 bin yıl önce Sarı Nehir’de büyük bir sel felaketi meydana geldi. Arkeologların Qinghai eyaletindeki Jishi Boğazı’ndaki baraj kalıntılarındaki kayaçlarda yaptıkları araştırma sonucu, efsanede bahsedilen büyük sel felaketine dair yeni bir teori ortaya atıldı.

DEPREM SONRASI OLUŞAN DOĞAL BARAJDA BİRİKEN SULAR FELAKETE YOL AÇTI

Buna göre, 4 bin yıl kadar önce bölgede meydana gelen bir deprem sonrasında yaşanan toprak kaymanları nedeniyle nehir sularını durduracak şekilde bir baraj duvarı oluştu. Deprem sonrası oluşan barajın uzunluğu bir kilometreyi, yüksekliği ise 200 metreyi bulurken, nehir sularının akışını 6 ila 9 ay kadar bir süre engelledi. Bu sayede barajın gerisinde büyük bir göl oluştu.

Depremle oluşan doğal barajın biriken suyun baskısıyla yıkılması sonrasında ise yaklaşık bin kilometre kadar etkili olacak şekilde büyük bir sel felaketi meydana geldi. Nehir bu nedenle 38 metreye kadar yükselirken, nehir yatağı çevresindeki yerleşimlerde büyük zararlara yol açtı.

Uzmanlar, yapılan araştırmayla Çin tarihinde önemli bir yeri bulunan büyük tufana dair efsanenin de gerçeklik payının arttığına dikkat çektiler.