Çocuklara katı eğitim ciddi sorunlara yol açıyor

ABD’de yapılan bir araştırmaya göre, çokça savunulduğu üzere çocuklara verilen aşırı katı disiplinli veya şiddet içeren eğitim hiçte ‘daha iyi sonuçlar’ vermiyor.

Pittsburgh Üniversitesi’nden uzmanların Maryland eyaletinde 12-21 yaş arası 1060 öğrenci üzerinde yıllar süren araştırmalarının sonuçlarına ilişkin makale Child Development adlı bilimsel dergide yayımlandı. Araştırmanın sonuçlarına göre, ‘ne kadar katı eğitim o kadar iyi verim’ ilkesi tam bir saçmalık.

EBEVEYNLER YERİNE ARKADAŞLARI NEZDİNDE ‘ONANMA’ PEŞİNE DÜŞÜYORLAR

Araştırmaya göre, 7’inci sınıfta iken çocuklara ebeveynleri tarafından dayatılan aşırı sert ve disiplinli eğitim tarzının ileride ciddi olumsuz sonuçlar doğuruyor.

Katı bir eğitime maruz kalan çocukların ileriki yaşlarda ebeveynlerinden ziyade arkadaşlarına göre hareket ettiklerini tespit eden uzmanlar, bu çocukların arkadaşlarını etkilemek için kuralları bizzat çiğnediğine dikkat çekti.

SUÇ İŞLEME RİSKLERİ ARTARKEN, EĞİTİMDEN UZAKLAŞIYORLAR

Ebeveynlerin çocuklarına bağırma, dayak veya sözlü ya da fiziki cezayla tehdit etmek gibi uygulamalarının zararlı olduğunun yinelendiği makalede, 7’inci sınıfta buna maruz kalan çocukların 4 yıl sonrasında yaşıtlarına oranla daha riskli hareketlerde bulundukları tespit edildi.

Katı eğitimli erkek çocukların diğerlerine göre daha fazla kriminaliteye meyilli olduğu kaydedilen makalede, kız çocuklarında ise daha erken yaşlarda cinselliğe yönelindiği uyarısı yapıldı.

Yine çocukların ortaokuldaki bu eğitim tarzının lise ve üniversite dönemlerindeki başarı düzeylerinde ciddi bir düşüşe yol açtığına dikkat çekildi.

AŞIRI DİSİPLİN VE ŞİDDET KARMAŞIK BİR SÜRECİN ÖNÜNÜ AÇIYOR

Uzun yıllar süren araştırmalarına dair bilgi veren Pittsburgh Üniversitesi uzmanlarından Rochell Hentges, çocuk yaşlardaki katı disiplinli ve şiddet içeren eğitiminin ‘karmaşık ve katmanlarla dolu bir sürecin’ önünü açtığı uyarısını yaptı.

Hentges, talepleri ilişkide olduğu birinci kişiler tarafından karşılanmayan çocuk ve gençlerin kendi yaşıtları nezdinde ‘tanınma ve onanma ihtiyacı duyacaklarının’ altını çizerken, bu çocukların yüksek eğitim gibi uzun vadeli hedeflerinin de bundan zarar gördüğüne dikkat çekti. Hentges, “Buna maruz kalan gençler, gelecek yerine günü birlik şeylere odaklanıyorlar” diye konuştu.