CSU: Mülteci üst sınırı olmazsa koalisyonda yer almayız

Almanya’da iktidarın küçük ortağı olan Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU), ülkeye gelecek mülteci sayısına yönelik ‘üst sınır’ şartının kabul edilmemesi halinde koalisyonda yer almayacağını duyurdu.

Alman haber ajansı dpa’ya konuşan CSU Genel Başkanı Horst Seehofer, ülkeye yıllık olarak kabul edilecek mülteci sayısının 200 binle sınırlandırılması şartında ısrar edeceklerini yineledi.

Seehofer, Eylül 2017’deki seçimlerden sonra mülteci kotasının kabul edilmemesi halinde Angela Merkel liderliğindeki Hristiyan Birlik Partisi (CDU) ile koalisyon yapmayacaklarını vurguladı. Seehofer, “Federal Almanya Cumhuriyeti’nde 200 binlik göçmen üst sınırının olmaması halinde CSU hükümete katılmayacak” diye konuştu.

ARD televizyonundaki bir programda da konuya ilişkin konuşan Horst Seehofer, mültecilere yönelik bu taleplerinin kabul edilmemesi halinde muhalefete geçeceklerini yineledi.

Mülteci sayısına yönelik üst sınırın ‘azami sınır’ olup olmayacağının ‘tali bir sorun’ olduğunu söyleyen Seehofer, “Önemli olan Federal Almanya’nın yıllık 200 bin mülteciyi alacağına dair karar vermesidir” dedi.

SAĞ SEÇMENİN AFD’YE KAPTIRILMASI ENDİŞESİ

Sadece güneydeki Bavyera eyaletinde örgütlenen CSU, diğer 15 eyalette aktif olan CDU’ya nazaran daha muhafazakar bir siyasetten yana. CSU, Angela Merkel tarafından 2015 yılında alınan mültecilere ‘kapıları açma’ kararına karşı çıkmış ve bunun aşırı sağcı Almanya İçin Alternatif Parti (AfD)’nin güçlenmesine yol açtığını savunuyor.

2013 yılındaki seçimlerde yüzde 42’ye yakın oy alan CDU ve CSU’nun toplam oyları son aylardaki anketlerde yüzde 30’lara kadar gerilemişken, bu ay içindeki anketlerde ise yüzde 32 ile 37 arasında görünüyor. 2015 yılından bu yana yapılan birçok eyalet seçiminde AfD oylarında ciddi artış yaşanmış, Mecklenburg-Vorpommern eyaletinde ise CDU’nun oyları AfD’nin gerisinde kalmıştı.