Danimarka'da Newroz etkinliklerinin finali Albertslund'da yapıldı

Danimarka'da 1 haftadır süren Newroz etkinlikleri Albertslund şehrinde organize edilen bir geceyle sonlandırıldı.

Danimarka’nın Albertslund kentinde Demokratik Kürt Toplum Meclisi'nin organize ettiği Newroz gecesi özgürlük mücadelesinde yaşamını yitiren devrimciler anısına yapılan saygı duruşuyla başladı.

Geceye PYD Eş Başkanı Salih Müslim, HDP Amed Milletvekili Feleknas Uca'nın yanı sıra Kızıl-Yeşil Koalisyon Partisi Enhedslisten Milletvekili Søren Søndergård konuşmacı olarak katıldı.

Gecede konuşan PYD Eş Başkanı Salih Müslim, Kuzey Kürdistan ve Rojava’da yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi. Müslim, Erdoğan'nın Kuzey Kürdistan’da paramiliter güçleri ile yaptığı katliamlara dikkat çekti.  Müslim, yaşanan baskı, tutuklamalar ve korkulara ragmen Kürt halkının başta Amed Newroz'u olmak üzere Kürdistan'ın birçok yerinde Newroz'un diriliş tarihine yakışır biçimde AKP ve Erdoğan rejimine çok önemli mesajlar verildiğini vurguladı.

Kürt kadının ve gençlerinin Kürdistan'ın dört parçası için özgürlük mücadelesi verdiğini ifade eden Müslim, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgür yaşam projesini bu halka sunacaklarını kaydetti.

HDP Amed Milletvekili Feleknas Uca da konuşmasında Avrupa'nın son dönemde Erdoğan faşizmine karşı yaptıkları siyasi tutumlarının devam etmesi gerektiğinin altını çizdi. Uca, Erdoğan'ın artık sadece Kürtler için bir tehlike olmadığını artık Avrupa'lılar içinde büyük bir tehlike olduğunu vurguladı.

Kızıl-Yeşil Koalisyon Partisi Enhedslisten Milletvekili Søren Søndergård, 8 Mart'ta Ankara ve İstanbul'da HDP Eş Başkanlarının davasını takip etmek için gerçekleştirdiği ziyaretten izlenimleri aktardı. Søndergård “Erdoğan'ın tek adam ve faşizmine karşı Kürtlerin en iyi mesajı Newroz alanlarında verildi” diyerek bu direniş karşısında saygı ile eğildiğini aktardı.

Gece, sanatçılar Ayfer Düztaş, İbrahİm Rojhılat, Raman Omeri, Berivan Altanay, Grup Eftalya ve Çocuk Korosu canlı müzik performansları ve coşkulu halaylarla sona erdi.