ESA’nın Mars’a gönderdiği uzay aracından ses yok

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından Mars’ta hayat izi arayacak ana uzay aracının ön aşaması olarak kabul edilen Schiaparelli iniş aracının gezegene indiği, ancak henüz sinyal vermediği duyuruldu.

Avrupa ülkeleriyle Rusya’nın işbirliği yaptığı ExoMars misyonu kapsamında Mart ayında gönderilen ve dün Mars’a indiği bildirilen Schiaparelli iniş aracından sinyal alınamıyor. Pazar günü TGO adlı uzay aracından ayrıldığı bildirilen Schiaparelli’nin dün 16.42’de Mars’a indiği duyurulmuştu.

ESA’dan yapılan açıklamada, 2020 yılında Mars’ta incelemeleri yapacak uzay aracının indirilmesi için deneme amacıyla gönderilen Schiaparelli’ye dönük ‘iyimser olunmadığı’ bilgisi paylaşıldı. ESA yöneticisi Thierry Blancquaert, TGO adlı aracın Mars’ın yörüngesinde olduğunu, ancak iniş aracının sadece gezegene ‘değdiğine’ dair bilgiye sahip olduklarını kaydetti.

Mars’a 2020 yılında gönderilecek daha kapsamlı ve sofistike bir aracının inişi için deneme amaçlı olarak gönderilen Schiaparelli'nin inişi bir prova niteliğindeydi. 2020’de gerçekleştirilicek bir sonraki esas misyonun amacı ise Mars’ta hayat olup olmadığını araştırmak olacak.

ESA tarafından aynı amaçla 2003 yılında Mars’a gönderilen Beagle-2 adlı araç ise uzayın derinliklerinde kaybolmuştu. Bu olaydan sonra daha iyi donatılmış bir araç olan Schiaparelli’nin inşasına başlanmıştı.