FEDA'dan Xızır ayı açıklaması: Direnenlere adıyoruz

FEDA, Xızır'ın direnen, biat etmeyen mazlumun, hakkın ve adaletin koruyucusu olduğunu vurguladı ve dik durma çağrısında bulundu.

Avrupa Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA), Xızır ayına ilişkin yazılı açıklamasında, "Geçmişe kıyasla günümüzde Xızır'a daha çok ihtiyacımız var. İnsanlık kadimden bugüne her zaman için darda, zorda, karanlıkta kalmış, amansız engellerle mücadele etmiştir. Çağımızdaki zorluklar geçmişteki gibi değil ve insanlık bu zorlukların farkında bile değil. Xızır darda olanın her daim hazır ve nazır yanlarında; yoksulun, güçsüzün ve dar günün dostu" dedi.

"Xızır doğaya, yeniden can verendir. Xızır’ın bastığı yer can bulur, o baharın müjdecisi, doğanın bereketidir. Yeniden doğuşun yansımasıdır" ifadelerinin kullanıldığı açıklamada, şunlar da belirtildi:

"Xızır direnen, biat etmeyen mazlumun, hakkın ve adaletin koruyucusudur. O zalime karşı, her zaman mazlumun korucusu olmuş, olmaya da devam edecektir. 

Xızır bizlere tüm Alevi inanç topluluklarına, özüne dönüşü, yüzünü kadim tarihine, köklerine dönmeyi yeniden doğuşu vadediyor. 

Birliğimizin, dayanışmamızın, ahlaki değerlerimizin özü lokmadır. Lokmalarımızı, suyumuzu kadınlara, çocuklara, darda kalanlara adıyoruz. Semahlarımızı, nefeslerimizi, muhabbetlerimizi, deyişlerimizi direnişe, direnenlere adıyoruz. 

Çünkü Xızır özgürlük isteyenlerin, hakikat arayışçılarının, darda kalanın yâr ve yardımcısıdır.

Pir Sultan olup zalimin karşısında durup mazlumun yanında dik duralım."