Fransa’da ‘serf’lerin isyanı!

Fransa'da tarım sendikaları, süt devi Lactalis'e karşı büyük bir direniş başlattı. En büyük tarım sendikası, Lactalis tesislerinin önlerinde ve süpermarketlerde eylemler düzenledi.

Kendilerini aşağılanmış hisseden tarım sendikaları, Lacatlis grubunun süt tonajı için önerdiği fiyatı reddediyor. Şirket sessizliğini sürdürürken, sendikalar baskıyı arttırmak için ulusal çapta eylemler başlattı.

Tarım İşletmecileri Sendikaları Ulusal Federasyonu (FNSEA), Ulusal Süt Üreticileri Federasyonu ve Genç Tarımcılar sendikası ortak açıklama yaptı.

Açıklamada, tarımcıların Lactalis'in kibri karşısında kendilerini aşağılanmış hissettiği belirtildi. Federasyonlar, Lacatlis'in "derebeyi ve serf" arasındaki Ortaçağ ilişkisinden çıkamadığı tepkisinde bulundu.

Tarım İşletmecileri Sendikaları Ulusal Federasyonu Başkanı Philippe Jehan, "Lactalis boyun eğmeli ya da ona pahalıya mal olacak" diye uyardı.

Bu uyarı ardından en büyük tarım sendikası FNSEA, tüm bölgelerde eylemlerin başladığını duyurdu. Pazartesi akşamı startı verilen eylemlerin, bir anlaşma sağlanıncaya kadar süreceği bildirildi.

Eylemler kapsamında çok sayıda Lactalis tesisine girişler üretimciler tarafından bloke edildi. Haute-Saone bölgesinde, 120 ton gübre Lactalis tesisinin girişine döküldü.

Lactalis, 1 Eylül'den itibaren ton başına 15 Euro fiyat artışı önerdi. Diğer bir ifadeyle şirket bir ton sütü 271 Euro'ya almak istiyor. Tarımcılar ise üretimin ton başına kendilerine 300 ila 320 Euro'ya mal olduğunu kaydediyor. Arabuluculuk yapan hükümet ise 280 Euro öneriyor. Ancak üreticiler bunu reddediyor.

Sendikalar, rantabilite için bir ton süt fiyatının 340 Euro'ya çıkarılması gerektiğini belirtiyor. Fransa'da her beş üreticiden biri Lactalis'e çalışıyor. Yani Lactalis Fransa'daki üreticilerin yüzde 20'sini kendisinde topluyor. Bu da yıllık 25 milyar litrelik süt üretiminin 5 milyarı anlamına geliyor.