Hareketsiz yaşam yılda 5 milyon insanın yaşamına mal oluyor

Britanya’da yayınlanan The Lancet medikal dergisindeki araştırmaya göre, aşırı hareketsizliğin yol açtığı sağlık sorunları her yıl 5 milyon ölüme yol açarken, on milyarlarca dolar ekonomik zarara neden oluyor.

Dünya nüfusunun yüzde 92’sini oluşturan 142 ülkenin verileri incelenerek yapılan araştırmada, aşırı hareketsiz yaşam tarzı ‘yaygın hastalık’ olarak kabul edilirken, ciddi sağlık sorunlarına yol açtığına dikkat çekildi. Araştırmada, her yıl yaşanan ölümlerin 5 milyon kadarının bu yaşam tarzının yol açtığı hastalıklarla bağlantılı olduğu hatırlatıldı.

Sedanter yaşam tarzının yol açtığı sağlık sorunlarının 2013 yılındaki maliyetinin 53,8 milyar dolar olarak tespit edildiği araştırmada, bundan kaynaklı üretim kaybının ise 13,7 milyar doları bulduğu kaydedildi.

5 Ağustos’da başlayacak Rio Olimpiyatları öncesinde The Lancet’in yayınladığı makaleler dizisine dahil edilen araştırmada, aşırı hareketsiz yaşam tarzının insanlığa maliyetinin çok daha fazla olabileceğinin altı çizildi. Araştırmada, hareketsiz yaşam tarzının yol açtığı hastalıklardan sadece koroner arter hastalığı, 2’inci tip diyabet, kolon ve göğüs kanseri ile AVC’nin bu değerlendirmeye tabi tutulduğuna dikkat çekildi.

MADDİ KAYIP DAHA ÇOK GELİŞMİŞ ÜLKELERDE

Araştırmada, sedanter yaşam tarzının yol açtığı hastalıklarla mücadele için harcanan giderlerin yüzde 80’i ile üretim kaybından oluşan zararın yüzde 60’ı gelişmiş ülkelerde olduğu belirtildi. Gelişmekte olan ülkelerde ise bu yaşam tarzının daha çok hastalıklar ve erken ölümlere yol açtığı vurgulandı.

Yoksul ülkelerdeki ekonomik gelişmeye bağlı olarak hareketsiz yaşam tarzının artacağı uyarısı yapılan araştırmada, bunun da yeni sağlık giderleri yaratacağına işaret edildi.

GÜNDE EN AZ 1 SAAT FİZİKİ AKTİVİTE GEREKİYOR

Araştırmada, sürekli oturarak çalışan veya çok az hareket eden gençler başta olmak üzere sedanter yaşamın sağlığa verdiği zararların yeterince dikkate alınmadığı uyarısı yapıldı.

The Lancet’teki araştırmada ayrıca sağlık sorunlarının azaltılması için fiziki aktivitelerin süresinin günlük en az 1 saat olması gerektiği belirtildi. Oysa Dünya Sağlık Örgütü (WHO) haftalık sadece 150 dakika (2,5 saat) fiziki aktivitenin yeterli olduğunu savunuyor.