HDP ve HDK, 'engelsiz yaşam' istedi

Uluslararası Engelliler Günü vesilesiyle açıklama yapan HDP ve HDK, engellilerin sorunları ve taleplerine dikkati çekti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) ve Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Yürütme Kurulu, Uluslararası Engelliler Günü vesilesiyle bugün yazılı açıklamalar yaptı.
HDP, Türkiye’de 8.5 milyon engellinin bulunduğuna dikkati çekerek "Engellilerin sadece yüzde 55,7'si sağlık hizmetlerinden yararlanırken, yüzde 12,27'si eğitim, yüzde 5,9'u bakım ve rehabilitasyon hizmetlerinden faydalanabiliyor" dedi.

Açıklamada, şu talepler sıralandı:

- Yol ve yapı mimarisi başta olmak üzere tüm fiziksel mekanlar engelliler için erişilebilir olmalıdır. 

- Sağlık hakkına erişim, Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) ve yoran bürokrasiyle adeta kasıtlı olarak zorlaştırılıyor. SUT iptal edilmeli; engellilerin muayene, tedavi ve tıbbi malzeme alımları önündeki engeller kaldırılmalıdır. 
- Sağlık Kurulu raporları ile engelliler iyileşmiş gibi gösteriliyor, engellilerin haklarından yararlanmaları engelleniyor. Rapor Yönetmeliği, ekonomik ve sosyal durumları da dikkate alacak biçimde Dünya Sağlık Örgütü’nün standartlarına uyarlanmalıdır. 

- ÖSYM tarafından yapılan sınavlara cihazlarıyla katılmak zorunda olan öğrencilerin bulundukları kentlerde sınava girebilmeleri sağlanmalıdır. 

- Engelliler için açılan okullar kent dışından kent merkezlerine alınmalıdır. 

- Eğitim yaşamı boyunca çocuklara ve gençlere ayrımcılığa karşı mücadeleyi içeren etik dersleri verilmeli; engelliye bakış açısının değiştirilmesi amacıyla yetişkinlere ‘engellilik seminerleri’ düzenlenmeli ve bu alanda faaliyet yürüten sivil toplum örgütleri desteklenmelidir. 

HDK: DEVLET PROPAGANDA AMACIYLA KULLANIYOR!

HDK  de açıklamasında şunları ifade etti:

"Engellilerin yaşam koşullarının düzeltilmesi için, yasal düzenlemeler yanında sorunu derinleştiren zihniyetin değişmesi, sosyal, kültürel, ekonomik açıdan birlikte yaşama bilincinin gelişmesi zorunlu olsa da yeterli düzeye ulaşılmadığı da görülüyor.
Bütçeler hazırlanırken, askeri harcamalar ve diyanet için ayrılan paya göre engellilerin koşullarının düzeltilmesi için ayrılan kaynakların düşüklüğü de sorgulanması gereken bir gerçekliktir.

Bu alanda belediyeler ve ilgili devlet kurumlarının ortaya koyduğu kimi çalışmalar, çok az sayıda engellinin bu hizmetlerden yararlanmasına imkan verse de esasen propaganda amaçlı kullanıldığı, engelliler üzerinden siyasi sonuç elde etmek gibi faydacı bir anlayışın ürünü olduğu da görülüyor."

HDK, engellilerin hakları için gereken politik-pratik üretimi ve mücadeleyi yoğunlaştırarak sürdüreceğini belirtti.