HFC gazlarının sınırlandırılmasına ilişkin anlaşma ne öngörüyor?

197 ülkenin katılımıyla düzenlenen iklim konferansında imzalanan anlaşmayla, karbondioksitten binlerce kat daha zararlı olan hidroflorokarbon (HFC) adlı gazların kullanımına 30 yıl içinde tümüyle son verilmesi hedefleniyor.

Daha çok klima aletleri, buzdolabı ve aerosol spreylerde kullanılan HFC gazlarının 2047 yılına kadar tümüyle kullanımdan kaldırılmasını öngören Kigali Anlaşması’na göre, 2019’dan itibaren bu gazın kullanımı azaltılmaya başlanacak. Bu amaçla daha önce kabul edilen Montreal Protokolü’nde değişiklik yapılıyor.

HFC, ozon deliğinin büyümesine yol açan 90 kadar sera etkili gazların en zararlısı olarak gösterilirken, iklim müzakerelerinde daha fazla öne çıkan karbondioksitten (CO2) 14 bin kat daha güçlü olduğu biliniyor.

Anlaşma kapsamında Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği üyesi ülkeler ve diğer gelişmiş ülkeler HFC gazlarını 2019’a kadar en az yüzde 10 oranında azaltacak. Latin Amerika, Çin ve okyanuslardaki ada ülkeleri ise bu gazların kullanımını 2024’ten itibaren dondurmakla yükümlü olacak.

İran, Irak, Hindistan, Pakistan ve Körfez ülkeleri ise bu gazların üretimini 2028’ten itibaren donduracaklar.