İskoç polisi memurlara başörtüsü serbestisi getirdi

Geçtiğimiz yıldan bu yana yüzlerce kişinin yaşamını yitirdiği DAİŞ saldırılarına maruz kalan Fransa’da Müslüman kadınların giysileri üzerinden yürütülen popülist tartışmalar devam ederken, İskoçya’dan farklı bir adım geldi.

İskoçya polisi, isteyen Müslüman kadın polislerin başörtüsüyle görev yapabileceğini duyurdu.

DAİŞ’in birçok katliam yaptığı Fransa’da radikal İslamcıların örgütlendiği Suudi ve Körfez ülkeleri destekli okullar, Türkiye finansmanlı camiler yerine Müslüman kadınların plajlarda burkini adlı havuz kıyafeti gündemde tutuluyor. Birçok sahil kentinde bu kıyafeti yasaklayan belediye başkanları gündemi işgal etmeye devam ediyor.

Bu durum birçok Batı ülkesinde ‘boş’, ‘popülist’, ‘gereksiz’ ve ‘esas sorunu gölgeleyen’ tartışmalar olarak eleştirilirken, İskoçya’da kadın Müslüman polisler için farklı bir adım atıldı. İskoçya Polisi’nden yapılan açıklamada, isteyen kadınların üniformalarına ek olarak ‘hicap’ adı verilen başörtüsünü takabilecekleri duyuruldu.

Polis Müdürü Phil Gormley, aldıkları kararla ‘Müslüman kadınların da poliste kariyer yapmasının önünü açmak’ istediklerini söyledi. Gormley, bu sayede polisin ‘çok kültürlü’ kimliğe sahip olacağını kaydetti.

Avrupa’da başta Fransa ve Almanya olmak üzere birçok ülkede radikal İslamcı şiddet gruplarının örgütlendiği dış kaynaklı kurumlar yerine tek tek bireylerin giyim kuşamlarının tartışılması bizzat bu ülkelerin medyasında da tepki çekiyor.

Son olarak Almanya’nın doğusundaki Luckenwalde kentinde staj yapan bir Filistinli kadının başörtüsü taktığı gerekçesiyle işine son verilmişti. Belediye Başkanı tarafından alınan karar sonrası 48 yaşındaki kadına destek amacıyla bir başka kurum iş vermişti.