İsveç'te ilticacılar köle gibi kullanılıyor

İsveç Devlet Radyosu, İsveç'in Eskilstuna kentinde yaşayan sığınmacıların çok düşük ücretle köle gibi çalıştırıldıklarını kamuoyuna duyurdu.

1,5 yıl önce İran'dan gelerek iltica talebinde bulunan bir kadın sığınmacı, bir restoranda köle gibi günde 12 saat çalıştırıldığını ve  saat ücreti olarak 13 Kron verildiğini söyledi.

Günde 150 kron kazandığını söyleyen kadın, bir kaç hafta her gün sürekli olarak çalıştığı için bir gün yorgunluktan bayıldığını ancak işverenin hastaneye gitmesi için kendisine yardımcı olmadığını açıkladı. Restorandaki işçilerin tamamının düşük ücretle kaçak olarak çalıştırıldıklarını belirtti.

Radyoya açıklamalarda bulunan pek çok sığınmacı, Eskilstuna'da inşaat, temizlik ve restoran branşınde göçmenlerin kaçak olarak çalıştırıldıklarını ve kendilerine çok az ücret ödendiklerini söylüyor.

Ahmed adındaki bir ilticacı da, ilticacıların ucuz iş gücü olarak kullanıldıklarını ve sığınmacıların başka alternatifi olmadığı için çalışmayı kabul ettiklerini söylerken, Hamad adındaki ilticacı da, ”Benim oturma iznim yok. Ailemin paraya ihtiyacı var. Çalışmak zorundayım” diyor.