Kızamık halen yüz binlerce çocuğun yaşamına mal oluyor

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) öncülüğünde yayınlanan son araştırmaya göre, 2000 yılından bu yana aşı çalışmalarındaki önemli ilerlemeye rağmen her yıl yüz binlerce çocuk kızamıktan hayatını kaybediyor.

Unicef, les Centers for Disease Control and Prevention (CDC) ve The Global Alliance for Vaccines and Immunization (GAVI) adlı kuruluşlarla ortaklaşa hazırlanan araştırmaya göre, 2015 yılında dünya genelinde 5 yaşın altındaki 134 bin 200 çocuk kızamık hastalığından yaşamını yitirdi. Araştırmaya göre, solunum yolları hastalıkları, ishal, sıtma ve menenjit ile türlerinden son çocuk ölümlerinde beşinci sırada kızamık geliyor.

1980 yılında yılda 2,5 milyon çocuğun kızamıktan yaşamını  yitirdiği hatırlatılan araştırmada, tüm iyileştirmelere rağmen 135 bin gibi yüksek bir rakamda çocuk ölümünün engellenemediği kaydedildi.

Araştırmaya göre, sadece 2000-2015 yılları arasında kızamık aşısının ulaştırılması noktasında yüzde 18’lik bir iyileştirme yaşandığı belirtildi. Buna göre, 2000 yılında çocukların yüzde 72’ine kızamık aşısı yapılırken, 2015 ylında bu oran sadece yüzde 85’e ulaşabildi.

Kızamık aşısında ikinci dozun verildiği ülkeler ise beşte dört oranında kalsa da, son 15 yılda en az 20 milyon çocuğun hayatının kurtarılması sağlandı.

Araştırmaya göre, kızamıktan ölümlerin en çok olduğu veya hastalığın yayıldığı ülkeler Etiyopya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Hindistan, Endonezya, Nijerya ve Pakistan oldu. 2015’te kızamığa yakalanan 20 milyon çocuğun yarısı ile yaşanan ölümlerin de dörtte üçü bu 6 ülkede kaydedildi.