Melanom cilt kanserinin yayılmasını önleyecek mekanizma bulundu

Tel-Aviv Üniversitesi ile Almanya Heidelberg’deki Kanser Araştırmaları Merkezi (DKFZ) tarafından yapılan ortak çalışmayla, cilt kanserinin en ağır türü olan melanoma’nın yayılmasını durduracak bir ‘mekanizma’ geliştirildi.

Nature Cell Biology bilimsel gazetesinde duyurulan araştırmaya göre, melanom cilt kanserinin hastalığı vücudun diğer bölgelerine yayacak çok küçük kabarcıklar oluşturma kapasitesi olduğu tespit edildi. Bu mekanizmanın tespit edilmesi sayesinde kanserin diğer organlara yayılmasını engelleyecek maddelerin hazırlanması mümkün oldu.

Bulunan maddelerin hastalığın kesin tedavisinde ilaç görevi görmeye uygun bileşenlerin hazırlanmasına imkan tanıyacağına dikkat çekiliyor.

Araştırmada yer alan Carmit Levy, çalışmaları sayesinde hastalığın tümüyle tedavisini mümkün kılma noktasında ‘önemli bir etap’ kaydettiklerini söyledi. Levy, buluşlarının melanom cilt kanserini ‘kolaylıkla tedavi edilebilir’ bir hastalık haline getirebileceğinin altını çizdi.

Melanomun daha çok deri üzerinde beliren ilk tümöründen ziyade bu tümörden vücuda yollanan metastazların tehdit olduğunu vurgulayan Levy, bu metastazların beyin, akciğerler, karaciğer ve kemikler gibi hayati organlara yayılmayı sağladığını belirtti.  

Carmit Levy, yaptıkları çalışmayla bu kanser türünün hayati organlara yayılmasını sağlayan metastazları bloke edecek mekanizma da bulunurken, kanserin metastaz aşamasından önce durdurulması sağlanacak.

Melanom kanseri deri üzerinde çıplak gözle görülebilecek şekildeki siyah veya kahverengi noktalar halinde. Hastalığın erken teşhisi halinde iyileşme şansı yüksek iken, vücuda yayılması halinde ise büyük oranda ölümcül bir hal alıyor. Son 30 yılda bu hastalığa yakalananların sayısı giderek artarken, yılda 10 bini aşkın kişinin ölümüne yol açıyor.