Okulda değil direnişteler

Hükümet tarafından görevinden uzaklaştırılan çoğunluğu Eğitim Sen üyesi 11 bin 301 bin öğretmen, 12 Eylül darbe ürünü olan 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü okulda değil direnişte karşılıyor.

En fazla öğretmenin açığa alındığı Amed’te eğitimciler sendikal mücadelenin tasfiyesine karşı aylardır mücadele ediyor.

Tüm dünyada 5 Ekim’de kutlanan, ama Türkiye’de 12 Eylül darbesinin uygulamasıyla 24 Kasım’a alınan Öğretmenler Günü’ne, birçok eğitimci okulundan uzakta giriyor. 15 Temmuz olaylarını bahane ederek öğretmenlerin sendikal mücadelesine karşı tasfiye operasyonuna girişen AKP iktidarı, bilimsel, parasız, anadilde eğitimi savunan eğitimcilerin örgütlendiği KESK’e bağlı Eğitim Sen üyesi binlerce öğretmeni açığa aldı. 20 Temmuz'da ilan edilen OHAL ile çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) 9 bin 800'ü Eğitim Sen üyesi olmak üzere toplamda 11 bin 301 eğitim emekçisi görevden uzaklaştırıldı. Bununla yetinmeyen iktidar, görevden aldığı öğretmelerin yerine kendine yakın, eğitim psikolojisinden anlamayan ücretli öğretmenleri sahaya sürdü.

AÇIĞA ALMALAR EN FAZLA AMED’TE

Hükümetin hedefindeki öğretmenler en fazla Amed’te görevden alındı. Açığa alınan öğretmenlerden yaklaşık 4 bin 500’ünün bulunduğu kentte, eğitimciler günler süren eylemlere başlamış, darp edilerek yerlerde sürüklenmiş ve çıkarıldıkları mahkemelerde tutuklanmıştı. Öğretmenlerine destek olan öğrenciler de polisin hedefi olmuştu. Öğretmenler Günü’nün böylesi bir ortamda karşıladıklarını ifade eden Eğitim Sen 1 Nolu Şube Yürütme Kurulu Üyesi Hikmet Korkmaz, 24 Kasım’ın darbe zihniyetinin bir ürünü olduğunu ve bu nedenle kutlamayacaklarını dile getirdi.

‘ÇARKLARINA SU TAŞIMADIĞIMIZ İÇİN HEDEFİZ’

İktidarın Eğitim Sen üyesi öğretmenleri bitirmeye çalıştığına dikkat çeken Korkmaz, örgütlü mücadelenin yok edilmesine dönük bir politika izlendiğini kaydetti. Parasız, laik ve anadilde eğitimi savunduklarını anımsatan Korkmaz, “Bizden bu yüzden korkuyorlar. Onların eril ve faşist zihniyetinin çarkına su taşımadığımızdan bizi hedef aldılar. Türkiye anti demokratik bir ülke. Gün geçtikçe demokrasiye ulaşımı zorlaşan noktaya evrilmekteyiz. Yaşanan tüm gelişmeler, onların bakış açısındaki farkı özetliyor. Bizler onlar gibi düşünmüyoruz. Eğitimi onların algıladığı gibi algılamıyoruz” dedi.

‘EĞİTİMİ DAHA KALİTESİZ HALE GETİRDİLER’

Çocukların geleceğinden kaygılı olduklarını dile getiren Korkmaz şunları söyledi: “Bizleri açığa aldıkları bu dönemde eğitimin durumu ne olacak diye sormak lazım. Şu anda Diyarbakır’da 4 bin 300 öğretmen açığa alındı. Arkadaşlarımızın yerine eğitim fakültesi mezunu olan ve ataması yapılmayan gençleri derslere öğretmen olarak aldılar. Deneyimi olmayan öğretmenleri gelişi güzel atayarak eğitimi daha eğitimsiz hale getirdiler.”

 ‘HAKKIMIZI ALANA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ’

Bir çok okulda ders kitabı verilmediği için ücretli öğretmelerin sınıf hakimiyeti ve dersi anlatmakta zorlandığını aktaran Korkmaz, “Kimi okul müdürleri ‘İçeri gir kapıyı kapat. Gerisi önemli değil’ diyor. Bizler çocuklarımızın geleceğini düşünen öğretmenleriz. Sadece bir ücret karşılığında çalışmıyorduk. Öğrencilerimizin öğretmeni kadar birer velisi de oluyorduk. Bizler yanlış bir şey yaptığımızı düşünmüyoruz. Tüm arkadaşlarımızın göreve iade edilmesini istiyoruz. Bunun bir gereklilik olduğunu düşünüyoruz. Eğitim açısından elzem görüyoruz. Örgütlü gücümüzü sürekli oyalama taktiğiyle bitirmeye çalıştılar. Bizler hakkımız olanı istiyoruz. Alana kadar da mücadele etmeye devam edeceğiz” diye konuştu.