Sioux kabilesinin yaşam alanının korunmasına yargıdan ret

ABD'de Kızılderililerin yaşam alanlarını tehdit eden bir petrol boru hattına yönelik itirazlara yargı kulak tıkarken, Federal Hükümet, projeyi yürüten şirketin çalışmalarını durdurmasını istedi.

Kuzey Dakota’da Oahe Gölü’nün batısında Sioux kabilesinin yaşam alanlarının olduğu bölgeden de geçecek petrol boru hattı projesi Energy Transfer Partners tarafından yürütülüyor. Sioux kabilesi, Missouri nehrinden geçecek boru hattının kutsal mekanlarının olduğu alanları tehdit ettiği ve içme suyunu zehirleme riski olduğu gerekçesiyle dava açmış ve projenin geçici olarak durdurulmasını talep etmişti.

Ancak Washington’da görülen davada karar veren federal yargıç, yerlilerin taleplerini reddederek, projenin devamına onay verdi. Yargıç James Boasberg, şirketin çalışmalarına devamında herhangi bir sakınca olmadığını savundu.

Federal mahkemenin kararı ardından federal içişleri ve adalet bakanlıklarından yapılan açıklamada ise, projeyi yürüten şirketin mahkeme kararına rağmen çalışmalarını dondurması istendi. Bakanlıkların açıklamasında, taraflar arasında bir uzlaşma sağlanana kadar Kızılderililerin yaşam alanlarının 20 mil etrafındaki alanlarda boru hattı inşasının durdurulması talep edildi.

Sioux kabilesi, bölgelerindeki boru hattı projesine karşı uzun süredir mücadele ediyordu.