Fillon skandalı büyüyor: Sağcı adayın eşine de soruşturma açıldı

Fransa’da önümüzdeki ay yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinin favorisi iken hakkındaki haksız kazanç iddiaları nedeniyle soruşturmalık olan François Fillon’un eşine de soruşturma açılacağı duyuruldu.

Fransız yargı kaynaklarından yansıyan bilgilere göre, sağcı parti Cumhuriyetçiler (LR) adayı François Fillon’un eşi Penelope Fillon hakkında da soruşturma açıldı. Penelope Fillon’un asistan olarak çalıştığı beyan edilen eski Milletvekili Marc Joulaud hakkında ise geçtiğimiz hafta soruşturma açılmıştı.

Alain Juppé ve Nicolas Sarkozy gibi isimleri geride bırakarak LR’nin ön seçimlerini kazanan François Fillon’un eşini milletvekili danışmanı gibi göstererek yıllarca maaş ödediği ortaya çıkmıştı. Fillon’un yerine milletvekilliği görevini üstlenen Marc Joulaud’un da benzer şekilde Penelope Fillon’u ‘kağıt üzerinde’ çalışıyor gösterdiği anlaşılmıştı.

François Fillon’un 2000’li yıllarda henüz üniversite öğrencisi olan çocuklarını avukat veya hukuki danışman gibi sıfatlarla çalıştırdığı ve Ulusal Meclis fonlarından maaş ödediği ortaya çıkmıştı.

Ocak ayı sonuna kadar yapılan tüm anketlerde seçimlerin ikinci turuna kalmasına kesin gözüyle bakılan François Fillon’un oyları skandaldan sonra düşüşe geçmişti. Fillon’un yüzde 25’leri aşan oy oranı, Şubat ayından itibaren yüzde 17-19 aralığına geriledi.

Hakkında 14 Mart’ta soruşturma kararı verilen Fillon, bu konudaki vaadini yerine getirmeyerek adaylıktan çekilmemişti. Fillon, adli soruşturma açılması halinde istifa edeceğini söylemişti.