Finansal işlem vergileriyle AIDS’e karşı mücadele daha etkili olabilir

Her yıl 2 milyonu aşkın kişinin yakalandığı ve 1 milyonu aşkın kişinin yaşamını yitirmesine yol açan HIV virüsünün tümüyle sonlandırılması için on milyarlarca dolar gerekiyor.

Avrupa’da faaliyet gösteren birçok yardım kuruluşu ise, HIV virüsü ve AIDS’le mücadele için gerekli olan milyarlarca dolarlık fonun yeni vergilerle karşılanabileceği görüşünde.

Fransa’nın da aralarında olduğu 15 frankofon ülkede faaliyet gösteren yardım kuruluşlarının üyesi olduğu Coalition Plus tarafından yayınlanan bir raporda, Avrupa Birliği’nin (AB) finansal işlemlere uygulayacağı vergilerin önemli bir kısmı AIDS’le mücadeleye ayrılabilir. AB’ye üye ülkelerin bu yolla yıllık 22 milyar eurodan fazla gelir elde edeceği vurgulanan raporda, bunun üçte birinin HIV virüsünün yayılmasına karşı kullanılabileceği vurgulandı.

Raporda, Birleşmiş Milletler AIDS’le Mücadele Programı (UNAIDS) tarafından yayınlanan verilere de yer verildi. UNAIDS’e göre, AIDS’e yol açan HIV virüsünün yayılmasının 2030 yılına kadar durdurulabilmesi için yıllık en az 24 milyar euroya ihtiyaç olduğu görüşünde.

Ancak günümüz şartlarında yaklaşık 18 milyar euro bulunabiliyor.

Raporda, UNAIDS’in belirlediği 2030 hedefine ulaşılabilmesi için AB’nin 10 ülkesinin finansal işlemlere uyguladığı vergilerin birlik geneline yayılması yeterli olacak. Bu kapsamda elde edilecek gelirin üçte birinin (en az 6,5 milyar euro) HIV/AIDS’le mücadeleye ayrılması talep ediliyor.

UNAIDS verilerine göre halen dünyada yaklaşık 34 milyon kişi HIV virüsü taşıyor. Virüsün yol açtığı AIDS hastalığı nedeniyle her yıl 1 milyonun üzerinde kişi yaşamını yitiriyor.